Błonnik - jakie ma znaczenie przy odchudzaniu?
Chcesz zrzucić zbędne kilogramy? Wspomóc trawienie, pracę jelit, prawidłowe wypróżnianie? Zadbać o właściwy poziom cholesterolu, glukozy we krwi?
Uzupełnij dietę w błonnik pokarmowy, niezbędny dla zdrowia, bowiem jak pokazują badania...
-> przeciętny Polak spożywa dwa-, a nawet trzykrotnie mniej błonnika dziennie niż jest zalecane
Odkryj nopal - źródło błonnika
Nopal - opuncja figowa, zwana także figą indyjską czy figą kaktusową, jest gatunkiem pochodzącym z Meksyku.
Uważana była przez Azteków za roślinę świętą, a dzisiaj jest cenioną rośliną leczniczą, wykorzystywaną w fitoterapii.
Naukowcy wykazali, że zidentyfikowane naturalne związki i pochodne tego kaktusa posiadają biologicznie istotne działania.
Nopal jest bogatym źródłem witamin, minerałów, bioflawonoidów i błonnika pokarmowego.
Zgrabna sylwetka i skuteczny detoks
Nopal jako źródło błonnika pokarmowego stanowi doskonałe uzupełnienie diet odchudzających, oczyszczających i nie tylko.
Nopal jako źródło błonnika:
- pomaga kontrolować masę ciała, by łatwiej było Ci utrzymać zgrabną sylwetkę,
- nasila uczucie sytości i wspiera walkę z pokusą podjadania między posiłkami,
- korzystnie wpływa na metabolizm tłuszczów, ogranicza ich wchłanianie,
- dba o utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi.
Badania naukowe wykazały, iż stosując preparaty z nopalu, możemy spodziewać się obniżenia masy ciała, poprawy jego wyglądu i jędrności skóry, a w konsekwencji polepszenia samooceny i samopoczucia.
Ciekawostki:
- Wyciąg z nopalu w umiarkowanym stopniu zmniejsza nasilenie objawów kaca. Badania wykazały zmniejszenie dolegliwości takich jak: nudności, suchość w ustach i jadłowstręt.
- W medycynie ludowej Meksyku nopal wewnętrznie stosowany jest przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych.
- Błonnik pokarmowy, szczególnie pektyny i β-glukany zawarte w nopalu, obniżają poziom cholesterolu, zwłaszcza frakcji LDL.
- Nopal od setek lat wykorzystywany był jako roślina wzmacniająca serce.
- Zdaniem naukowców dieta bogata we włókna tłumi nadmierna reakcje immunologiczne i jednocześnie zwiększa odporność przeciwwirusową, aktywując limfocyty.
Dodatkowe zalety wzbogacania diety w błonnik pokarmowy:
- reguluje pracę jelit, sprzyja rozwojowi korzystnej dla naszego organizmu mikroflory jelitowej,
- pomaga w redukcji zaparć, wzdęć,
- wspomaga ochronę organizmu przed rozwojem chorób serca, stanów zapalnych,
- pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie skurczowe i rozkurczowe krwi.