Błonnik - jakie ma znaczenie przy odchudzaniu?

Chcesz zrzucić zbędne kilogramy? Wspomóc trawienie, pracę jelit, prawidłowe wypróżnianie? Zadbać o właściwy poziom cholesterolu, glukozy we krwi?

Uzupełnij dietę w błonnik pokarmowy, niezbędny dla zdrowia, bowiem jak pokazują badania...

-> przeciętny Polak spożywa dwa-, a nawet trzykrotnie mniej błonnika dziennie niż jest zalecane 

Odkryj nopal - źródło błonnika

Nopal - opuncja figowa, zwana także figą indyjską czy figą kaktusową, jest gatunkiem pochodzącym z Meksyku.
Uważana była przez Azteków za roślinę świętą, a dzisiaj jest cenioną rośliną leczniczą, wykorzystywaną w fitoterapii.
Naukowcy wykazali, że zidentyfikowane naturalne związki i pochodne tego kaktusa posiadają biologicznie istotne działania.
Nopal jest bogatym źródłem witamin, minerałów, bioflawonoidów i błonnika pokarmowego.

nopalin

Zgrabna sylwetka i skuteczny detoks

Nopal jako źródło błonnika pokarmowego stanowi doskonałe uzupełnienie diet odchudzających, oczyszczających i nie tylko.

Nopal jako źródło błonnika:

  • pomaga kontrolować masę ciała, by łatwiej było Ci utrzymać zgrabną sylwetkę,
  • nasila uczucie sytości i wspiera walkę z pokusą podjadania między posiłkami,
  • korzystnie wpływa na metabolizm tłuszczów, ogranicza ich wchłanianie,
  • dba o utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi.

Badania naukowe wykazały, iż stosując preparaty z nopalu, możemy spodziewać się obniżenia masy ciała, poprawy jego wyglądu i jędrności skóry, a w konsekwencji polepszenia samooceny i samopoczucia.

Ciekawostki:

  • Wyciąg z nopalu w umiarkowanym stopniu zmniejsza nasilenie objawów kaca. Badania wykazały zmniejszenie dolegliwości takich jak: nudności, suchość w ustach i jadłowstręt.
  • W medycynie ludowej Meksyku nopal wewnętrznie stosowany jest przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych.
  • Błonnik pokarmowy, szczególnie pektyny i β-glukany zawarte w nopalu, obniżają poziom cholesterolu, zwłaszcza frakcji LDL.
  • Nopal od setek lat wykorzystywany był jako roślina wzmacniająca serce.
  • Zdaniem naukowców dieta bogata we włókna tłumi nadmierna reakcje immunologiczne i jednocześnie zwiększa odporność przeciwwirusową, aktywując limfocyty. 

Dodatkowe zalety wzbogacania diety w błonnik pokarmowy:

  • reguluje pracę jelit, sprzyja rozwojowi korzystnej dla naszego organizmu mikroflory jelitowej,
  • pomaga w redukcji zaparć, wzdęć,
  • wspomaga ochronę organizmu przed rozwojem chorób serca, stanów zapalnych,
  • pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie skurczowe i rozkurczowe krwi.